Din fjärrvärmecentral

Du äger din fjärrvärmecentral

Det är du som äger din fjärrvärmecentral och ansvarar för dess skötsel och funktion. Här har vi samlat tips och information för att hjälpa dig med detta.

Grönt vatten?

Fjärrvärmevattnet är grönfärgat för att man lätt ska kunna särskilja läckage av fjärrvärmevatten från vanliga vattenläckage. Upptäcker du läckage av grönt vatten vid din fjärrvärmecentral ska du kontakta GEAB så vi kan komma ut och undersöka vad det beror på.

Vattnet får den gröna färgen av pyranin, ett natriumsalt med grön färg och fluorescerande egenskaper som även används i kosmetika och rengöringsprodukter som tvål, schampo och diskmedel.  Pyranin i den koncentration det har i fjärrvärmevattnet är ofarligt för både människor och miljö.

Så här fungerar fjärrvärmecentralen

En fjärrvärmecentral kan se ut på olika sätt beroende på när den installerades, men de fungerar på samma sätt: Värme till dina elementen och värme till ditt varmvatten.

Det mesta regleras automatiskt, men här är några korta filmer om saker som är bra att känna till.


Fjärrvärme på vintern

Så här gör du grundkontrollen på din central. Cirkulationspumpen ska nu gå för fullt, trycket ska vara 1 bar och elementen ska vara varmast högst upp.


Fjärrvärme vår och höst

När det är ett par plusgrader ute kan det kännas lite rått och ruggigt, speciellt om det blåser mycket ute. Med fjärrvärme kan du tillfälligt höja temperaturen några grader.


Fjärrvärme på sommaren

Har du en central från år 2000 eller nyare stängs värmen till elementen oftast av automatiskt när det är över 18 grader ute. En äldre central bör ha cirkulationspumpen påslagen även sommartid.


Justera inomhustemperaturen

Fjärrvärme ger dig en jämn och behaglig värme inomhus. 20 grader brukar vara lagom, men du kan själv välja om du vill ha värmare eller svalare. Så här gör du.


Lufta elementen

När elementen ska gå för fullt igen efter sommaren, kan du behöva lufta dem för att få jämn en värme.


Varmvatten

Ditt varmvatten ska hålla en temperatur på 55 grader. Är det för kallt eller varmt kan du själv justera temperaturen.


När du reser bort

Blir du borta mer än fem dagar kan du dra ner inomhustemperaturen, men sänk inte mer än till 15 grader.


Mätaravläsning och nattsänkning

Läs av din förbrukning med jämna mellanrum. Vid avläsningen är det även ett bra tillfälle att se över hur du kan minska din uppvärmningskostnad.


Reglerutrustning

Reglerutrustningen är själva hjärtat i systemet, det tar hand om tidsstyrning och temperaturer. Här får du reda på vad värmekurva och parallellförskjutning innebär.


Håll koll på dina värden

Energimätaren visar din energianvändning, men det finns fler värden som är bra att hålla koll på.