|  Om Smart Kund Gotland  |   Smart Kund Pris  |   Energirådgivning  |   Installationsmanualer  |   Styrschema  |   Felsökning  |  
Smart Kund Gotland

Nu är projektet igång!
Vi har nu startat forsknings- och utvecklingsprojektet Smart Kund Gotland. Projektdeltagarna får automatisk styrning av uppvärmningssystem och/eller varmvatten. Det innebär att elförbrukningen styrs om till tider då elpriset är lägre, till exempel när det finns gott om vindkraft eller annan förnybar el. Några hundra kunder är nu med i projektet och har fått styrutrustningen installerad i sina hus och som bonus har en del redan hunnit få ner sin elanvändning.
-Vi är jätteglada att responsen varit så positiv säger Christina Svalstedt, projektledare för Smart Kund Gotland.

Vad händer nu?
Utvecklingen av styrsystem och appar kommer att fortsätta under projekttiden baserat på de erfarenheter och synpunkter som vi får från projektdeltagarna.

Testpiloternas effektuttag just nu
Klicka på bilden för att se i realtid!Leva energismart
Energi förenklar vår vardag och förgyller vår tillvaro. Vi använder den dagligen, ofta utan att tänka på det. Vi tänder lampor, värmer våra hus, lagar mat, ser på tv och surfar på datorn. Osynlig och självklar finns den där, dygnet runt.

Vårt hjärta klappar lite extra för miljöfrågor, både på och utanför Gotland. Genom att använda energin effektivt gör vi både miljön och hushållskassan en tjänst. Små energismarta val i vardagen kan få stora effekter, både på klimatet och på plånboken.Smart Kund Gotland - En del av Smart Grid Gotland
Smart Grid Gotland är ett forsknings- och utvecklingsprojekt som pågår till och med december 2015. Elnätet utvecklas primärt för att kunna hantera mer vindkraft och därmed bädda för ett hållbart energisystem. Dessutom får du som kund möjlighet att styra din elförbrukning och få lägre kostnader.

Delprojekt i Smart Grid Gotland
- Marknadstestet Smart Kund Gotland
- Elkvalitet
- Vindkraft integration


Elnätet utvecklas
Att elnätet utvecklas här på Gotland beror på att det finns mycket vindkraft och att ön är lagom stor för ett testprojekt. Gotland är helt enkelt en bra modell för ett framtida Sverige med mer vindkraft i energisystemet.

Erfarenheterna från projektet kommer att vara viktiga för hela svenska samhället, även om det är vi gotlänningar som först får testa den nya tekniken.


Mer om Smart Grid Gotland
Smart Grid Gotland är ett samarbete mellan GEAB, Vattenfall, ABB, Svenska Kraftnät, Schneider Electric och KTH, med Energimyndigheten som viktig finansiär och samarbetspartner.
Smart Grid Gotlands hemsida »