|  Om Smart Kund Gotland  |   Smart Kund Pris  |   Energirådgivning  |   Installationsmanualer  |   Styrschema  |   Felsökning  |  
Smart Kund Gotland

Projekttiden kommer att förlängas till 31 mars 2016
Projekttiden för Smart Kund Gotland kommer att förlängas till 31 mars 2016.

Alla testpiloter har i dagarna fått e-post med information om att projektet förlängs till den 31 mars 2016.
Ditt bidrag, att som aktiv kund delta i forskningen för ett framtida hållbart energisystem, är mycket värdefullt. Bakgrunden till förlängningen är att vi får ännu mer kunskap, samt att vi också hinner vidareutveckla kundgränssnittet och styrningen.

Projektperioden förlängs men i övrigt gäller samma avtal som tidigare. Väljer du att stanna kvar i projektet till 31 mars 2016 behöver du inte göra någonting. Tänk på att det är viktigt att fortsätta svara på de frågor som kommer från projektet.

Väljer du att lämna projektet måste du anmäla det skriftligen till GEAB enligt gällande avtal (punkt 9.5). Välkommen att kontakta kundservice om du har frågor.


Sven-Olov Karlsson lyssnar på frågor.

Testpiloter i Almedalen
Forsknings- och utvecklingsprojektet Smart Kund Gotland har nu varit igång några månader och deltagarna får automatisk styrning av uppvärmningssystem och/eller varmvatten. Det innebär att elförbrukningen styrs om till tider då elpriset är lägre, till exempel när det finns gott om vindkraft eller annan förnybar el.

Vi bjöd in våra testpiloter till ett event under Almedalsveckan där vi bl.a. berättade om projektstatusen, vad vi tror om prisutvecklingen framöver och gav tips och inspiration på vägen.

De som utvecklat det tekniska systemet bakom Smart Kund Gotland fanns även på plats för att berätta om hur styrningen kan ändras, hur man enklare kan använda appen, och mycket mer.


Klicka på bilden för att se testpiloternas effektuttag just nu
.Leva energismart
Energi förenklar vår vardag och förgyller vår tillvaro. Vi använder den dagligen, ofta utan att tänka på det. Vi tänder lampor, värmer våra hus, lagar mat, ser på tv och surfar på datorn. Osynlig och självklar finns den där, dygnet runt.

Vårt hjärta klappar lite extra för miljöfrågor, både på och utanför Gotland. Genom att använda energin effektivt gör vi både miljön och hushållskassan en tjänst. Små energismarta val i vardagen kan få stora effekter, både på klimatet och på plånboken.Smart Kund Gotland - En del av Smart Grid Gotland
Smart Grid Gotland är ett forsknings- och utvecklingsprojekt som pågår till och med december 2015. Elnätet utvecklas primärt för att kunna hantera mer vindkraft och därmed bädda för ett hållbart energisystem. Dessutom får du som kund möjlighet att styra din elförbrukning och få lägre kostnader.

Delprojekt i Smart Grid Gotland
- Marknadstestet Smart Kund Gotland
- Elkvalitet
- Vindkraft integration


Elnätet utvecklas
Att elnätet utvecklas här på Gotland beror på att det finns mycket vindkraft och att ön är lagom stor för ett testprojekt. Gotland är helt enkelt en bra modell för ett framtida Sverige med mer vindkraft i energisystemet.

Erfarenheterna från projektet kommer att vara viktiga för hela svenska samhället, även om det är vi gotlänningar som först får testa den nya tekniken.


Mer om Smart Grid Gotland
Smart Grid Gotland är ett samarbete mellan GEAB, Vattenfall, ABB, Svenska Kraftnät, Schneider Electric och KTH, med Energimyndigheten som viktig finansiär och samarbetspartner.
Smart Grid Gotlands hemsida »